رشد اطلاعات در سال‌های اخیر بی‌سابقه بوده و علاوه بر اطلاعات شبکه سازمان‌ها، اطلاعات و تصاویر دوربین‌های مداربسته و همچنین اطلاعات اینترنت اشیا را نیز در بر می‌گیرد. در این میان ذخیره سازهای تحت شبکه که در واقع نوعی سرور شبکه هستند، با استفاده از دستگاه‌های ذخیره ساز و نرم افزار‌ها قابلیت اشتراک گذاری و پشتیبان گیری از اطلاعات را برای ما فراهم می‌کنند. تازه علاوه بر این ذخیره سازها منابع خود را در شبکه با کاربران به اشتراک گذاشته و کاربران یا دستگاه‌ها داخل شبکه می‌توانند به اطلاعات دسترسی داشته باشند. این ذخیره ساز‌ها با حفاظت از اطلاعات و امکان دسترسی راحت به اطلاعات، کار بسیاری از سازمان‌ها را راحت کردند. اما تاکنون انواع مختلفی از تجهیزات ذخیره سازی توسط شرکت‌های بزرگ ماندد HPE و QNAP به بازار عرضه کردن که آن‌ها را می‌توان به سه دسته بندی DAS، NAS و SAN تقسیم بندی کرد. خیلی از کاربران هنگام خرید ذخیره ساز برای مصارف شخصی یا کسب و کار خود سردرگم می شوند و نمی دانند کدام ذخیره ساز مناسب آن‌ها است. برای همین ما تصمیم گرفتیم یک مقاله جامع در این موضوع تهیه کنیم تا به شما عزیزان در انتخاب استوریج مورد نظر خود کمک کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا با هر کدام از این ذخیره ساز‌ها و تفاوت ذخیره ساز های NAS ، DAS و SAN آشنا شویم.

انواع ذخیره سازهای شبکه، DAS، NAS، SANانواع ذخیره سازهای شبکه، DAS، NAS، SAN

استوریج‌های NAS، DAS و SAN سه نوع راه‌حل ذخیره‌سازی داده هستند که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند. پس برای درک تفاوت ذخیره ساز های NAS ، DAS و SAN بهتر است ابتدا با هر کدام آشنا شویم.

ذخیره ساز DAS1- ذخیره ساز DAS

DAS مخفف Direct Attached Storage است و یک استوریج دیجیتالی است که مستقیم به Storage Controller کامپیوتر یا سرور متصل می‌شود و در مسیر ارتباط هیچ دستگاه رابطی وجود نخواهد داشت. از آنجایی که کنترل سخت‌افزاری DAS با سرور است و بخشی از شبکه ذخیره سازی محصوب نمی شود. DAS ها از پروتکل‌های سطح بلوک مانند SCSI یا SATA برای دسترسی به داده‌ها استفاده می‌کنند. DAS ها معمولاً برای برنامه‌هایی استفاده می‌شوند که به عملکرد بالا نیاز دارند، مانند پایگاه‌های داده یا سرورهای مجازی. در این ذخیره ساز از اینترفیس‌های مختلفی مثل USB، SCSI، SATA و Esata استفاده می‌شود. پیکربندی DAS بسیار ساده‌تر از سایر استوریج‌هاست

مزایای استورج DAS

عملکرد، مزیت اصلی DAS است. زیرا فضای ذخیره سازی مستقیماً به یک سرور متصل است و می‌تواند بهترین عملکرد خود را با کمترین تأخیر ارائه دهد. تنها محدودیت این روش ذخیره سازی، محدودیت‌های ذاتی رابط‌های اتصال به حساب می‌آید.

از آنجایی که ذخیره ساز های DAS مستقیم به سرور متصل شود و باید تنها هزینه خرید هارد را بپردازید، قیمتی ارزان تری نسبت به NAS و SAN دارند.

معایب استوریج DAS

در حقیقت ذخیره ساز DAS بدلیل اتصال مستقیم به سرور و عدم اتصال به شبکه برای ارائه اتصال ذخیره سازی به چندین کاربر یا دستگاه مناسب نیست. علاوه بر آن، DAS قابلیت گسترش محدودی دارد، که با تعداد اتصالاتی که یک کامپیوتر میزبان می‌تواند استفاده کند و تعداد درایوهایی که DAS پشتیبانی می‌کند، محدود می‌شود.

کاربرد ذخیره ساز DAS

از کاربرد های ذخیره ساز DAS می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • برنامه‌هایی که به عملکرد بالا نیاز دارند، مانند پایگاه‌های داده یا سرورهای مجازی
  • ذخیره‌سازی داده‌های حساس، مانند اطلاعات مالی یا پزشکی

2- ذخیره ساز SAN

SAN مخفف Storage Area Network است و یک شبکه اختصاصی برای ذخیره‌سازی است که به سرورها و دستگاه‌های دیگر اجازه می‌دهد تا به طور همزمان به منابع ذخیره‌سازی دسترسی داشته باشند. SAN ها از پروتکل‌های سطح بلوک مانند Fibre Channel یا iSCSI برای دسترسی به داده‌ها استفاده می‌کنند.

استوریج مناسب برای سازمان‌هایی که فضای کافی برای نگهداری استوریج‌های بزرگ را دارند و سرویس‌دهی با سرعت بالا و بدون تاخیر و پهنای باند بالا برایشان اولویت است دستگاه‌های خانواده SAN هستند.

در استوریج SAN مجهز به ویژگی مهم Hot Plug هستند. یعنی برای تعویض هارد معیوب یا کم و زیاد کردن هارد از روی دستگاه نیاز به خاموش کردن آن نیست.

از معروف‌ترین شرکت‌های تولید کننده سن استوریج می‌توان استوریج HPE و EMC و هیتاچی را نام برد.

مزایای استوریج SAN

از آنجایی که مصرف کننده این استوریج ها معمولاً شبکه‌های فضای ذخیره سازی سازمان‌ها با حجم داده بالا هستند، این روش بهترین عملکرد، اطمینان و مقیاس پذیری را در میان ذخیره ساز های DAS و NAS دارد. بطور کلی از مزایای استفاده از ذخیره ساز های DAS می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ارتقاء پذیری بالا: SAN از نظر ظرفیت و کارایی قابلیت ارتقاء بالایی دارد. این قابلیت برای پیاده سازی سرورهای مجازی بسیار مهم است.
  • قابلیت اشتراک گذاری بالا: منابع به راحتی قابل اشتراک گذاری بین چند دستگاه سرور مجازی هستند، این ویژگی در محیط‌های مجازی کلاستر شده مهم است.
  • قابلیت بازیابی سطح بالای اطلاعات: استوریج SAN قادر به تامین synchronous replication است که برای بازیابی اطلاعات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

معایب استوریج SAN

عیب اصلی استوریج SAN پیچیدگی آن است. حتی انواع پایه SAN می‌توانند برای پیاده سازی و نگهداری پیچیده باشند و به سخت افزارها و نرم افزارهای اختصاصی با معماری‌های شبکه با کارایی بالا و بهینه شده برای ارائه بهترین عملکرد ممکن نیاز دارند.

کاربرد ذخیره ساز SAN

ذخیره ساز SAN در موارد زیر استفاده می شوند:

  • مجازی‌سازی
  • ذخیره‌سازی رسانه، مانند فایل‌های موسیقی، فیلم و عکس
  • برنامه‌هایی که به عملکرد بالا و قابلیت مقیاس‌پذیری نیاز دارند

ذخیره ساز NAS3- ذخیره ساز NAS

ذخیره ساز‌ NAS که نام آن مخفف Network Attached Storage است که پرکاربردترین دستگاه‌ ذخیره سازی داده است و عملکرد آن‌ها شبیه سرور است و با سیستم عامل‌های ویندوز و لینوکس کار می‌کنند. ذخیره ساز‌ ها NAS از پروتکل‌های استاندارد شبکه مانند NFS و CIFS برای دسترسی به فایل‌ها استفاده می‌کنند. نس استوریج ها معمولاً برای اشتراک‌گذاری فایل‌ها در شبکه‌های کوچک و متوسط ​​استفاده می‌شوند.

برای اتصال به یک NAS کافی است مجوز دسترسی از سوی ادمین برای شما صادر شده باشد آدرس IP استوریج را در مرورگر وارد کنید و به راحتی به آن متصل شوید.

از نام آشنا ترین شرکت های تولید کننده نس استویج ها می توان به شرکت تایوانی کیونپ اشاره کرد که محصولات آن از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند. برای مشاهده لیست این ذخیره ساز کیونپ همراه با مشخصات کلیک کنید.

مزایای استوریج NAS

مهم ترین مزیت استوریج NAS این است که شما با اتصال به اینترنت می توانید به اطلاعات در ذخیره ساز‌ خود دسترسی داشته باشید. به علاوه تمام اطلاعات موجود در استوریج را می‌توان به راحتی بین تعداد تقریبا نامحدودی از کاربران به اشتراک گذاشت. طرفیت ذخیره سازی NAS ها می‌توانند به راحتی تغییر کند زیرا اکثر آن ها از ادغام محفظه‌های اضافی تشکیل می شوند که از گسترش فضای ذخیره سازی پشتیبانی می‌کنند. علاوه بر این، از آنجایی که دستگاه‌های NAS می‌توانند پیکربندی‌های RAID را پشتیبانی کنند، افزونگی داده را افزایش می‌دهند. این دستگاه‌های NAS را می‌توان به راحتی پیکربندی کرد و نیاز به تعمیر و نگهداری نسبتاً کمی دارند.

ذخیره ساز‌ NAS از روش‌های ذخیره سازی ساده به سرورهای کوچک پرچم‌دار کامل تکامل یافته‌اند. سیستم عامل‌های NAS مانند QNAP و Synology قابلیت‌های اضافی مانند اجرای سرورهای ایمیل، کانتینرها و راهکارهای VM را مستقیماً در NAS ارائه می‌کنند. NASها به گزینه‌های بسیار محبوب در بازار خریدار تبدیل شده‌اند.

معایب نس استوریج

عملکرد نس استوریج به اینترنت وابسته است. به عنوان مثال، یک وفتی سرعت اینترنت کند باشد می‌تواند برعملرد NAS تأثیر منفی بگذارد. بنابراین، هنگام خرید نس استوریج ها سرعت شبکه خود را در تظر داشته باشید.

علاوه بر این، ذخیره ساز NAS از CPU، RAM و غیره خود از گزینه‌های ارتقاء محدود استفاده می‌کنند. بنابراین، اگر دستگاه با مشکلات سخت افزاری مواجه شود، ممکن است مجبور شوید سخت افزار اصلی را ارتقا دهید.

کاربرد های ذخیره ساز NAS

اگر با موارد زیر مواحه هستید ذخیره ساز های نس می تواند گزینه مناسب ترین نسبت به استوریج های  NAS و SAN باشد.

  • اشتراک‌گذاری فایل‌ها در شبکه‌های کوچک و متوسط ​​
  • ذخیره‌سازی رسانه، مانند فایل‌های موسیقی، فیلم و عکس
  • پشتیبان‌گیری و بازیابی

تفاوت ذخیره ساز های NAS ، DAS و SANتفاوت ذخیره ساز های NAS ، DAS و SAN

حال که با هر کدام از انواع ذخیره ساز آشنا شدیم وقت آن است که به تفاوت ذخیره ساز های NAS ، DAS و SAN بپردازیم.

تفاوت‌ذخیره ساز NAS و SANتفاوت‌ذخیره ساز NAS و SAN

استوریج‌ NAS و SAN زمانی استفاده می‌شوند که به ذخیره سازی مبتنی بر شبکه نیار دارید. از نظر مصارف سازمان ها می‌توان گفت این دو مکمل هم هستند و نیازهای مختلف سازمان‌ها را پوشش می‌دهند. از جمله مهم ترین تفاوت های NAS و SAN می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • پروتکل دسترسی در SAN پروتکل ISCSI و FC است، اما پروتکل دسترسی در NAS پروتکل CIFS و NFS است.
  • NAS برای اتصال به شبکه از اترنت استفاده می‌کند ولی SAN از FC برای ارتباط با شبکه استفاده می‌کند.
  • دسترسی در SAN به صورت Block Level است ولی در NAS به صورت File Level است.
  • مدیریت فایل‌ها در SAN برعهده دستگاه‌هایی است که با استفاده از ساختار Block Level به SAN دسترسی دارند ولی در NAS مدیریت فایل‌ها و کنترل دسترسی برعهده سیستم عامل خود دستگاه NAS است.
  • استوریج های NAS، استوریجی ارزانتر است زیرا تنظیمات و فعالیت آن براساس نیاز سازمان کار ساده‌ای است، اما قیمت ذخیره ساز SAN بیشتر است زیرا کانفیگ پیچیده دارد.

تفاوت ذخیره ساز DAS و SAN در چیست؟

برای درک بهتر تفاوت‌ بین NAS ، DAS و SAN این بار به مقایسه DAS و SAN  می پردازیم. ممکن است در SAN چندین سرور به طور همزمان به یک استوریج دسترسی داشته باشند و یا در استوریج DAS چندین کلاینت به یک استوریج وصل شوند اما تفاوت این دو این است که در SAN پردازش سریعتر انجام می‌شود.

از طرفی هم مدیریت منعطف منابع استوریج از بزرگترین مزایای SAN است که ذخیره ساز DAS نمی‌تواند این انعطاف‌پذیری را فراهم کند. ممکن است یک سرور، حجم یک ترابایت را برای مدت 6 یا 7 ماه در اختیار داشته باشد، اما اگر دیگر از این فضا استفاده نشود، شما می‌توانید آن را به Pool برگردانید تا دستگاه‌های دیگر بتوانند از آن استفاده کنند. از آنجایی که Hot-Swappable بودن از ویژگی‌های مولفه‌های SAN است، Downtime حذف می‌شود. یعنی اگر قطعه‌ای درست کار نکند، با قطعه دیگر جایگزین می‌شود تا Downtime اتفاق نیفتد و دسترس‌پذیری بالا ممکن شود.

اگر این سرور پر شوند و فضای خالی نداشته باشد یا باید سرور فیزیکی را آپگرید کنید و یا بسته به محدودیت‌های سرور، از هاردهای بیشتری استفاده کنید که در این صورت باید داده‌ها را از هارد قبلی به هارد جدید منتفل کنید. در استوریج های DAS انعطاف و ارتقاپذیری فضای ذخیره سازی وجود نداشته و باید آن را جایگزین کرد.

پس به طور کلی ایتوریج SAN مناسب هر پلتفرم و محیطی است و از آنجا که شما فصای ذخیره سازی منعطف دارید، برای سازمان‌های کوچک تا بزرگ گزینه مناسبی است. بعلاوه در آن سرعت پردازش و دسترسی راحت تری به اطلاعات خود دارید. اما ممکن است تجهیزات شبکه SAN با هم سازگار نباشند و همچنین هزینه خرید و پیاده‌سازی است که آن هم بالاست!

 

مقایسه کلی ذخیره ساز های NAS ، DAS و SAN

حال که به انتهای مقاله رسیدیم برای جمع بندی، جدول زیر تفاوت ذخیره ساز های NAS ، DAS و SAN را بشکل خلاصه نشان می دهد:

ویژگی NAS DAS SAN
اتصال شبکه مستقیم اختصاصی
نصب راحت بله وابسته به محیط خیر
پروتکل دسترسی سطح فایل سطح بلوک سطح بلوک
ارتقا سخت افزار خوب متوسط عالی
عملکرد خوب عالی عالی
مدیریت اطلاعات عالی وابسته به محیط خوب
قیمت متوسط پایین بالا
کاربرد اشتراک‌گذاری فایل، ذخیره‌سازی رسانه عملکرد بالا، سرورهای مجازی مجازی‌سازی، ذخیره‌سازی رسانه، عملکرد بالا
مناسب مشاغل · کسب و کار کوچک تا متوسط، دفتر SOHU، بخش های سازمانی سرورهای کسب و کار کوچک تا متوسط شرکت بزرگ، مرکز اطلاعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *